Sokol Libiš - FK Pšovka 2:3 (0:3)

13.09.2014 16:09

V Libiši se hrají zápasy žáků netradičně až po poledni, a tak jsme se ještě před odjezdem mohli na Pšovce pokochat zápasem mladší přípravky (nebo to byla starší?!) proti Cítovu. Sešlo se nás 12 kusů, premiéru v této sezoně si odbyli Vítek v bráně a Půďa v záloze. Museli jsme se tentokrát obejít bez stabilního člena obrany Petra, bez Marka, který jen co vyléčil bolavá třísla, nalomil si při těláku prst a taky bez Fixy a dalších 03 z mladších, kteří absolvovali satelitní turnaj v Rakovníku, kde se utkali mimo jiné i se Spartou Praha! Sestava:

                       Vítek

Kuba                Víťa                Škraby

Tomáš        Půďa        Havran "C"    Roman (Švecinho)

                       Kosák

            Váša            Kalfa

 

Škrabymu se povedl zajímavý kousek, když se během 3 zápasů dokázal propracovat z hrotu útoku až na post levého obránce. Ale zvládl to dnes, stejně jako ostatní obránci, výborně. Hlavně Víťa zaslouží po dlouhé době opravdu pochvalu - byl velmi jistý, neuhýbal ze soubojů, zastavoval útoky soupeře. Snad jen 2 chyby (které ale byly hodně nebezpečné) - nejprve v první půli nesmyslně nahrával skákavku doprostřed (ještě navíc nepřesně), balonu se zmocnil záložník soupeře a z dobré pozice pálil na vzdálenější tyč. Tam ale neuvěřitelně doplachtil Vítek a krásným zákrokem nás zachránil. Druhý kiks byl ukázkový holeňák předcházející druhému gólu v naší síti. Vítek měl v 1. poločase ještě jeden důležitý zákrok, když se soupeř dostal přes pravou stranu naší obrany a z úhlu střílel. Vítek ale míč do brány nepustil. Jinak jsme byli lepší my - střídali jsme opravdu pěkné fotbalové momenty s bídou. Naštěstí toho pěkného bylo víc. Nejprve jsme se dostali zleva do vápna, obránce před Romčou uklouzl (nutno říct, že hřiště v tom vápně připomínalo po ranním derby chlapů Libiš - Neratovice, spíš čerstvě zorané pole, než fotbalový pažit) a když se snažil situaci zachránit, plácl do míče rukou - penalta. Tu si postavil Havran a proměnil ji dokonce dvakrát - poprvé mu sice gól nebyl uznán kvůli tomu, že jsme příliš brzo vběhli do vápna, Havran ale prokázal pevné nervy a prosadil se i napodruhé (ikdyž brankář si na míč sáhnul). Za chvíli jsme se prosadili podruhé - to když Půďa kličkoval středem hřiště, jeden ze soupeřů už to nevydržel a zastavil ho ukázkovou kosou. S přímákem cca metr za vápnem si poradil opět Havran, když dokázal procpat míč po zemi pod zdí. Po 22 minutách nastoupil na plac i Švecinho a vnesl do obranných řad soupeře svým průnikem po levé straně takový chaos, že byl nakonec faulován. K míči se postavil (pro změnu) Havran, poslal ho před bránu...tam se míč chvíli různě odrážel, než se k němu dostal Tomáš a ukončil pochybnosti střelou k tyči. Vedení o 3 góly už bylo pěkné :) Do konce poločasu jsme si vypracovali ještě jednu šanci, kdy sám na bránu postupoval Vašek, gólman ale zneškodnil.

A tak se šlo do kabin za stavu 0:3, v což jsem se před zápasem ani neodvažoval doufat. Řekli jsme si ale, že nic není vyhráno a že ve výkonu musíme pokračovat i ve druhém poločase (a v nejlepším případě ho ještě zlepšit).

Úplný začátek poločasu jsme ale nezachytili a asi 2 minuty jsme se nedostali k míči. Ale potom jsme hráli celkem rozvážně a měli jsme několik opravdu pěkných kombinačních akcí - škoda jen, že útok (zejména Kalfa) už neměl s rostoucí únavou dost sil (podle mě hlavně psychických), aby pohybem neustále podporoval naše útočné snažení. Dokázali jsme se dostávat před vápno soupeře, ne ale až úplně do něj - tam libišští postavili hráz, kterou jsme se místo střelby opakovaně snažili překonávat nějakými prostrkávačkami. No, možná by to chtělo trochu jednoduchosti :) Nejméně dvakrát také zůstala na levé straně osamocená celá trojice (!) našich hráčů, nepodařilo se nám na ně ale procpat míč. Celkově, jak jsme byli v prvním poločase produktivní, ve druhé půli nastal pravý opak - Kalfa v situaci 2 na nikoho zbrkle pálil z nepřipravené pozice, Romčovu střelu dokázal vysoký brankář vytáhnout na břevno a Vaškův samostatný únik v závěru se mu podařilo taky zneškodnit. A tak se (v našich zápasech klasicky) konalo drama. Dostali jsme dva fíky jen to luplo (první zleva, Vítek sice dělal co mohl, ale soupeři se nakonec podařilo dotlačit míč za čáru, druhý po průniku zprava a nahrávce pod sebe) a báli jsme se. Zvlášť když na poslední roh zápasu vyrazil i obrovský brankář domácích. Nakonec jsme se ale s vypětím všech sil ubránili a byl konec. O poločas by nikdo nečekal, jak velkou budeme mít po závěrečném hvizdu radost. :)

Shrnutí: Samozřejmě je pořád co zlepšovat co se týče individuální techniky - první dotyk, rychlost práce s míčem. Často nám taky schází periferní vidění a orientace v prostoru - dobře postaveného spoluhráče prostě nevidíme. Rezervy máme evidentně i co se týče fyzické připravenosti, jelikož jsme ve druhém poločase už nedokázali působit kompaktně a byli jsme roztahaní po celém hřišti. Potěšila mě ale zodpovědnost směrem do defenzivy, některé velmi pěkné kombinační akce a taky individuální výkony - jmenovitě chci dnes vyzvednout Víťu, Havrana, Toma a Kosáka, kteří se vytrvale zlepšují. Ne náhodou jsou to ti, kteří nechybí na žádném tréninku...A na závěr Vítek. Za 13 let co hraju fotbal (nebo trénuju) jsem si svým brankářem nikdy nebyl tak jist. Jistota v rozehrávce, jistota při střelách z dálky, jistota při vybíhání, a samozřejmě i nadstavba v podobě zázračného zákroku, který předvedl v první půli. Kdyby se taky ukázal někdy na tréninku, bylo by to ideální :)

Hodnocení týmu: 7/10

Muž zápasu: Havran

2. Hvězda: Víťa

3. Hvězda: Kosák + Tomáš + Vítek

Góly: 7' 0:1 Havran (penalta); 12' 0:2 Havran (Půďa); 24' 0:3 Tomáš (Havran); 63' 1:3; 65' 2:3