Slovan Velvary - FK Pšovka 7:1 (5:0)

09.11.2014 20:51

Mistrovská sezona už skončila, ale Pšovka nezahálí a k prvnímu přáteláku se vydala do Velvar. Mysleli jsme, že v plné sestavě oplatíme soupeři sedmigólovou prohru z domácího přáteláku před sezonou, ale omluvil se kapitán a Tomáše s Kalfou jsme nechali na hřišti, aby pomohli zraněními zdecimovanému dorostu (jsem moc rád, že na tomhle místě mohu tlumočit pochvaly ze všech stran - Tomáš odehrál celý zápas na pozici středního záložníka a podle trenérů si vedl velmi dobře! Kalfa nastoupil na závěr utkání a dostal se do jedné šance, kterou bohužel neproměnil). Dnes jsme se pokusili opět zapojit do týmu více kluků z mladších žáků a zároveň jsme se pokusili pozměnit rozestavení, a tak naše sestava vypadala následovně:       

                       Vítek

Petr        Kuba        Víťa        Kája

Půďa      Fixa      Škraby "C"   Kosák

             Váša        Marek

Na střídání byli připraveni Švecíno, Libka, Luky a Marcel, který si odbyl premiéru na velkém hřišti a všechny nás moc příjemně překvapil!

No a teď k zápasu: prvních 10 minut bylo až překvapivě vyrovnaných. Potom jsme dostali první gól a byl konec. Úplně nepochopitelně jsme přestali hrát a jen jsme čekali, kolik gólů nám soupeř nakonec do konce poločasu nasází. Nakonec se to zastavilo na číslu 5, a to jsme mohli být ještě rádi - v případě, že by tu dnes o góly šlo. O góly ale ani v nejmenším nešlo - šlo o to (jako vždy), abychom se bavili fotbalem a pokusili se být lepší, než náš soupeř. Bohužel, zatím jsme to nepochopili, a tak jsme 25 minut prvního poločasu byli na hřišti jen do počtu, báli jsme se a nehráli. O poločas jsem se tenhle princip hry snažil týmu vysvětlit a doufal jsem, že to zanechá nějaké následky.

Díkybohu, zanechal. Nastoupili jsme soustředěně a i přes neustávající soupeřovu kvalitativní převahu jsme dokázali poměrně dobře bránit, začali jsme působit alespoň trochu jako tým, který hra baví a společně chce něčeho dosáhnout. Odměnou nám byl poměrně šťastný Škrabyho gól, když si nejprve v úniku předkopnul míč asi 15 metrů od nohy, ale nevzdal to, pokračoval direkt na bránu a obránce, který chtěl před ním odklidit míč do bezpečí, ho trefil tak "šikovně", že se míč odrazem od Škrabyho holeně snesl do brány. Jinak jsme byli opět celý poločas pod tlakem, ale snažili jsme se a nenechali jsme soupeře hrát a dávat góly stejně jednoduše, jako v prvním poločase.

Pár poznatků:

* naprosto otřesné bránění standartek soupeře. Pravdou je, že soupeřův kapitán je kopal opravdu výborně. To nás ale v žádném případě neopravňuje k tomu, aby protihráč, kterého hlídáme, byl ve chvíli, kdy se rozeběhne, 5 metrů od našeho obránce, který se na původním místě stále nerušeně dloube v nose. Zde bohužel nejde o fotbalovou dovednost, ale o osobní zodpovědnost a vůli.

* odevzdaných 25 minut prvního poločasu, kdy jsme se nechtěli nic nového naučit

* nekvalita s míčem - obrovské množství zkažených přihrávek. Z velké části způsobeno zbrklostí a chybějícím periferním viděním - tak se bojíme chyby, až jí radši spácháme dobrovolně - zběsile odehrajeme míč nazdařbůh z 1 dotyku, nebo naopak nevidíme lépe postaveného spoluhráče a jdeme do kličky

* individuální kvalita nejlepších hráčů soupeře naprosto nesrovnatelná oproti našim nejlepším hráčům

* obrovská pochvala pro Káju, který byl v dnešním zápase naším nejlepším hráčem - mluvil a bojoval - to jsou dovednosti, které musí každý hráč projevit sám od sebe, které jdou jen velmi těžko natrénovat a bez kterých nikdy nemůžeš být dobrým fotbalistou. Pouze nadstavbou k těmto dvoum složkám výkonu jsou dovednosti s míčem - a to je právě prostor, kde nastupuju já jako trenér a snažím se své hráče dostat na úroveň soupeřů, kteří jsou zatím lepší než my

* další obrovská pochvala pro Vítka, o kterém trenér soupeře prohlásil, že "jestli vyroste, bude to nejlepší gólman v kraji". My souhlasíme, akorát to neříkáme tak nahlas a myslíme si, že bude nejlepší, ikdyž nevyroste :)

* pochvala i pro Marcela, který nebojácně zvládl svůj první zápas na velkém hřišti a pro Škrabyho, který se po většinu zápasu snažil vést tým k bojovnosti a případnému úspěchu. Také se za nic neschovával a chtěl hrát s míčem. Bohužel, úspěšnost jeho přihrávek se často nepříjemně blíží k nule.. :)

* oproti minulému zápasu jsme se o 1 gól zlepšili

* v listopadu jsme si zahráli na krásné přírodní trávě

* máme hodně na čem pracovat, jak co se týče individuálních schopností, tak týmového výkonu. Proto můžeme čekat v zimním období tréninky i o víkendy (za odměnu, pochopitelně!)

* děkuji Cítovským hráčům za přístup a pomoc, i Cítovským fanouškům za podporu - je to sice smutné, ale mnohdy jsou to naši jediní fanoušci - díky!

* pořád cítím, že tenhle tým nehraje ani na polovinu svých možností. Ale budu se snažit, jak jen je v mých silách, abychom se ještě v téhle sezoně dostali na 100% a aby kluci byli připraveni na přechody do vyšších kategorií, kde budou nastupovat proti starším soupeřům - někteří do dorostu, jiní do starších žáků