Slovan Horní Beřkovice - FK Pšovka 3:3 (1:1)

15.03.2014 18:55

Za soupeře pro generálku na mistráky jsme si za soupeře zvolili druhý tým okresního přeboru - Horní Beřkovice. Na turnaji v Libiši na malém hřišti jsme za 12 minut prohráli 0:3, takže se rozhodně nedalo říct, že bychom do utkání šli jako favoriti. Po slunném týdnu nám tentokrát počasí nepřálo, a tak se hrálo za deště v cca 10 stupních. Já jsem takové počasí na fotbal vždycky miloval, ale na lavičce v kraťasech už jsem tak nadšen nebyl.
Dali jsme dohromady opět 11 hráčů (trochu jiných, než minulý týden v Cítově) a šlo se na věc. Úvodní sestava:
                    Žemla

Petr              Víťa        Kerry

Romča   Kalfa   Zdeněk  Messi

    Něma      Havran    Miřák

Územní převahu měl, jak už je u nás v poslední době zvykem, od začátku soupeř. Hrál jednodušeji, přesněji, důrazněji, měl větší individuální kvalitu. Přesto jsme do vedení šli my, když v síti trochu se štěstím skončila Němova střela po zemi. Světlý moment - žádné vymýšlení, nebezpečná střela na mokrém hřišti, gól. Jinak se ale naši útočníci do hry skoro nedostávali - záloha nepracovala, jak by měla (naprosto bídný pohyb) a nedokázali jsme si pomoct dlouhým nákopem a vybojovaným míčem vepředu. A tak přišlo vyrovnání, paradoxně po pěkné snaze o rozehrávku. Obrana se Žemlou rozehrála výborně - bohužel záložníci opět nepomohli, a tak došlo ke ztrátě míče a gólu v naší síti po střele k tyči z hranice vápna.

Do druhé půle jsem vůbec nechtěl nasadit Kalfu a hrát radši v deseti...ale nakonec jsme v jedenácti nastoupili. Sestava byla přeházená - Kalfa s Miřákem vepředu, Havran s Němou v záloze. Prohrávali jsme 2:1 a 3:2, ale pokaždé jsme dokázali zareagovat a vyrovnat - další z mála věcí, které se nám dneska povedly. Gól dal Miřák po hezkém zakončení samostatného úniku k tyči a Havran po krásné střele kousek za vápnem. Nádherná ukázka, jak využít svých předností - Miřák rychlosti, Havran dobré střely. Je to jednoduché, nechápu, proč hrajeme ve spoustě případů složitě, na moc dotyků. Něma byl bohužel pokopaný a frustrovaný, takže neplnil co měl a týmu nepomohl. Škoda. Nějaké měřítko dneska snesl jen výkon Žemly (určitě nejlepší výkon za zimu - chytil 3 tutovky, bezpečně si poradil i se skákavýma střelama z dálky. U třetího gólu sice nevyběhl dobře, ale to nevadí - byla to dobrá volba, příště takhle zachrání gól), Kerryho (jeden z mála důrazných, zvlášť se mi líbilo, jak odstavil TĚLEM v souboji 1 na 1 hráče, který předtím prošel mezi 6 našima jako mezi kuželkama, dokonce mohl dát po rohu opět gól, ale jeho hlavičku (mimochodem, po jednom ze dvou náběhů na přední tyč za celý zápas - ikdyž jsme tomu věnovali půlku minulého tréninku) zastavila tyč) a ve druhé půli i Havrana, který běhal za všechny ty, kterým se nechtělo.

Celkové hodnocení je takové, že jestli zahrajeme takhle proti Mšenu, dostaneme bůra a půjdeme s brekem domů. I když, jak se tak dívám na náš přístup z posledních zápasů, možná i bez breku, s úsměvem. Já po vás nechci, aby byl fotbal středem vašeho života, ani abyste nad prohraným zápasem celý den přemýšleli. Ale sakra, když už něco dělám, tak se do toho zakousnu a udělám práci pořádně!! Byli jsme na horách, 3 dny jsme běhali. Máme 2x týdně dvouhodinové tréninky po celou zimu. Spousta z vás chodí na floorbal, sportovky, a tak dál (aspoň to tvrdíte, když se vám nechce o trénink běhat). A pak na hřišti vypadáme, jako bychom měli problém vyjít schody a nezadýchat se. Nemáme fyzičku? Nesmysl. Máme, dost dobrou. Nemáme vůli, nemáme zaujetí, nemáme POKORU. My máme na to, abychom lítali po hřišti jako splašený, jako v přípravce běhali v chumlu za balonem, vykašlali se na nějakou taktiku, prostě soupeře ve 3 lidech obklíčili, vzali mu míč, v osmi vyrazili do útoku a v osmi se zase po ztrátě vrátili. Ne. My každý stojíme u svýho hráče a co se děje okolo, se nás netýká. Je zoufalé, když musíš křičet na svého hráče "zaber!", je zoufalé, že se hráč nedokáže sám od sebe přinutit k pohybu. Nejhorší je, že jsme nakonec schopní vymlouvat se na rozhodčího nebo na spoluhráče. :( 

Tímto skončila zimní příprava, která nám ukázala spoustu věcí. Nevyhráli jsme jediný zápas - ani proti ligovým, ani proti okresním týmům. To mluví samo za sebe. Některé výkony byly dobré, většinou jsme se ale nedokázali přemluvit k totálnímu nasazení. Na jednu stranu to chápu - byly to jen přáteláky. Jestli jsme schopni přepnout o 2 stupně výš, se ukáže až v sobotu! A já vím, že opravdu přepneme a Mšeno prostě rozkopeme!