SK Benátky nad Jizerou - FK Pšovka 2:5 (1:4)

02.05.2015 23:27

Po oddychu, který ode mě kluci měli minulý domácí zápas, zase přišel návrat do kruté reality a zápas pod mým vedením. I když...ta realita zas tak krutá nebyla, vezmeme-li v potaz pěkné fotbalové počasí a naprosto dokonalý zelený pažit bez jediného drnu, který nás v Benátkách čekal. Nám nepřišel gólman, ve kterého jsem tímto ztratil veškerou důvěru a měli jsme i další ztráty (tentokrát nově Kosák), ale na to už jsme zvyklí a nějaká ta improvizace nás absolutně nerozhází. Včera jsme naštěstí na poslední chvíli získali Honzíka Müllera a Hrstiče (kterého okolnosti zahnaly do branky), a tak jsme odcestovali ve dvanácti hry schopných lidech. Klukům chci poděkovat za ochotnou výpomoc! Třináctým členem naší výpravy byl Kosák, který přijel kluky povzbudit, i když nastoupit nemohl. Počet fanoušků našeho týmu se vyšplhal na 6 (z toho dva na lavičce, pan Feix a tři z Cítova), a když k tomu připočteme i čtyři platící diváky na krásné hlavní tribuně, na stadionu nebylo k hnutí. :)

                       Hrstič

Kuba                Víťa              Petr

Půďa    Fixa     Tom    Honzík  Romča

             Váša        Škraby   

V úvodu jsme se vrátili k naší známé sestavě s pěti záložníky. Tento plán ale kvůli naprosto příšerné hře našeho týmu rychle vzal za své, Půďa se přesunul na pozici středního útočníka a byli jsme zpět u systému 3-4-3, ve kterém nastupujeme po celé jaro. Hned po naší rozehrávce v první minutě jsme předvedli naprosto úžasnou akci, kdy bez toho, aby se soupeř jedinkrát dotknul míče a po našem postupném útoku přes celé hřiště, se Škraby dostal do ideální pozice neatakován sám před brankářem. Bohužel neproměnil, a tak jsme opět nedali pěkný vypracovaný gól. I když to během rozcvičky vypadalo, že kluci jsou na zápas nažhavení, že ho odmakají a užijou si ho, opak byl pravdou. Tato první akce nás zřejmě ukolébala a protrpěli jsme si naprosto příšerný první poločas. Nemluvím ani tak o útočné fázi, jelikož nám celkem pěkně vycházely rychlé protiútoky a vytvářeli jsme si šance. Ty byly z velké části vypracovány fyzickou a rychlostní vybaveností našich útočných hráčů. Abych ale nekřivdil, některé akce byly opravdu povedené... Celkový dojem byl však naprosto zoufalý, jelikož jsme hráli odhadem tak na třetinu svých možností. Hra byla bez pohybu - a to zejména v obranné fázi, která prakticky neexistovala. Bránili jsme takzvaně "po Olsonovsku", což je nepříliš účinná metoda pojmenovaná po dlouholetém levém obránci pšoveckého A-týmu, která se vyznačuje zejména absolutním nedostatkem rychlosti, důrazu a vůle podstoupit souboj. Nechávali jsme soupeřovým hráčům šílené množství prostoru a spoléhali na štěstí v obraně a rychlost v protiútocích. Obě podmínky byly splněny, a tak nám to bohužel vyšlo. Umělcký dojem byl ale opravdu tristní. Prvních deset minut jsme si na lavičce s Jirkou Bláhou rvali vlasy, potom jsme se už jen smáli... Celkem dobře to vystihují Jirkovy výroky v druhé části prvního poločasu. "Ty seš Petře jak hroch," poté, co se Petr až neuvěřitelně pomalu otáčel za unikajícím útočníkem a "To tvoje bránění, Tome, to je hnus," na adresu svého syna poté, co se nechal už poněkolikáté bez souboje obejít. Hnus to opravdu byl - náš výkon byl hrozně zabržděný a slabý. Podle představ zahráli pouze Půďa se Škrabym (na tomto místě nemohu nepochválit svůj taktický tah s vysunutím Půdi do útoku), přičemž Škraby se pokušel (bohužel neúspěšně) strhnout k bojovnosti i zbytek svých spoluhráčů.

Do druhé půle jsme chtěli zlepšit naprosto všechno, protože horší už to ani být nemohlo. Díky bohu, některé části proslovu jsme si vzali k srdci a vytvořili si zlepšeným (ale rozhodně ne dokonalým) napadáním výraznou územní převahu. Šance ale zůstaly nevyužity, nebo naše centry (zejména z pravé strany jich byla spousta) nenacházely nikoho, kdo by byl ochoten je zakončit. Soupeř se dostal prakticky jen k jednomu úniku, který Petr na poslední chvíli uhasil a ke standardce, kterou velmi pěkně rozehrál a po které si Fixa ve snaze zachránit situaci vstřelil ukázkový vlastní gól. Mám ale podezření, že za zlepšený dojem ze hry není ani tak zodpovědná zlepšená hra našeho týmu, jako lavička, kterou jsme si vytáhli za postranní čáru a využili jí k nerušenému opalování, což byl oproti prostálému prvnímu poločasu výrazný krok vpřed...

Závěrem chci poděkovat klukům z Benátek za pěkný zápas - byla radost zahrát si proti soupeři, který se nebojí a chce hrát fotbal. Navíc v krásném prostředí. Z našeho výkonu jsem trochu mrzutý, protože to byla opravdu bída a Bakov by nám s tímhle do poločasu nasázel osm fíků. Každý zápas je ale jiný a věřím, že si kluci do příštího týdne přinesou větší chuť do hry. Zajímavostí je, že během šesti zápasů jarní části nám dokázal vychytat vítězství už čtvrtý gólman. Po Švecínovi, Vaclíkovi a Vášovi se dnes přidal i Hrstič. Ještě zajímavější je, že ani s jedním z nich jsme pro jaro na brankářskou pozici nepočítali. No, takový je život... Jako úplně poslední informaci chci vyzdvihnout Švecína, který si dnes připsal svou první gólovou asistenci za Pšovku, gratuluji!

Honocení týmu: 4/10

1. Hvězda: Škraby

2. Hvězda: Půďa

3. Hvězda: Romča Eder

Góly: 9' soupeř 1:0; 12' Škraby (Váša) 1:1; 21' Půďa (Škraby) 1:2; 27' Váša (Půďa) 1:3; 34' Tom (Švecíno) 1:4; 60' Tom (-) 1:5; 66' Fixa (vlastní) 2:5