Hodnocení: Podzim 2014

17.11.2014 17:06

Tak je to tady, mrknutí oka, a nejednou je zase zima. Já využil svátečního pondělí k nahlédnutí do poznámek a statistik a ke shrnutí toho, co se za minulých pár měsíců stalo na Pšoveckém hřišti.

V pondělí 4. srpna jsme se sešli k prvnímu tréninku nové sezony. Sezony, ve které hrají za starší žáky hráči narození v letech 2000 a 2001. Já věnoval poměrně hodně času už v červnu tomu, aby se podařilo tým doplnit o nové hráče a zacelit tak mezery po 4 hráčích odcházejících do dorostu. Po sledování několika zápasů okresního přeboru byly domluveny 2 posily z Lužce (které si s námi zkusily tréninky už na konci minulé sezony) a 1 z Dolních Beřkovic. Spolu s pšoveckými hráči ročníku 2002, kteří měli přejít natrvalo k nám (Půďa, Kosák, Vítek a Fixa - s ohledem na jeho bolavé paty), se zdál být kádr kompletní. Čítal 17 hráčů a 1 brankáře, což je takřka ideální počet a já v duchu spřádal plány na útok na krajský přebor. To bychom ale nebyli my, aby vše běželo jako na drátkách a bez nejmenšího problému (no a popravdě by mě to asi ani moc nebavilo). Pravdou ale je, že takhle hektický srpen jsem si nevysnil. :)

Problém se objevil vlastně jen jediný - zato ale mnohonásobný: Odchody. Očekávané u trenérů: Realizační tým se o polovinu zúžil odchodem Šonyho k mladším žákům Nerátek. Naopak, neočekávané u hráčů: To, že odešel Messi do Neratovic a Něma do Roudnice sice neznamenalo snížení stavů o polovinu, ale přesto to pro nás bylo citelné oslabení. Na druhou stranu, pro trenéry dobrá vizitka, když je o jejich hráče zájem ve vyšších soutěžích - a samozřejmě ani do budoucna nehodlám nikomu v odchodu bránit! A hroutilo se nám to i dál: Lužecká dvojice se z neznámých důvodů omluvila, z Beřkovic neproběhla komunikace vůbec žádná, Šimon nepřišel ani jednou. Z 18 lidí je najednou 13 - z toho Kalfa po operaci s palcem, Fixa se zdravotními problémy, Vítek a Půďa se o fotbal dělí s házenou (což mimochodem vůbec nemyslím jako výtku). A můžeme jít hrát kuličky. Díkybohu se v předvečer prvního mistráku proti Mšenu podařil dotáhnout střídavý start trojice hráčů z Cítova, což se ukázalo jako klíčové pro důstojné odehrání sezony.

Během 3 a půl měsíce (1. srpna - 17. listopadu) jsme absolvovali pětidenní soustředění na hřišti (= 9 tréninkových jednotek), 29 klasických t.j., 4 přátelská a 10 mistrovských utkání. Vzhledem ke stavu kádru jsme se potýkali s nízkou tréninkovou účastí - a to i přesto, že postupem času byly pondělní tréninky spojeny s mladšími žáky. Vrcholem zmaru byl trénink 25. 8., kterého se zúčastnili 3 (slovy tři) hráči. Maximem pak bylo 14 hráčů, kteří se sešli na tréninku 26. 9. Bohužel, světlá výjimka.

Možná ještě větším problémem bylo to, že stále nejsme schopni se včas z tréninku omluvit, ikdyž o své neúčasti víme delší dobu. Možná se to nezdá, ale protože mě to baví, na každý trénink se připravuju a nestalo se (ani nestane), že bych nevěděl, co chci o trénink dělat a proč. Bohužel, když mi přijdou 2 omluvenky 20 minut před začátkem tréninku a 2 vůbec, můžu připravený trénink zahodit, na řadu přichází improvizace a kvalita tréninku trpí. Pořád se ve mně bije to, zda své hráče donutit k "poslušnosti" zavedením tvrdých pokut, nebo to nechat plavat. Pokuty jsme už dvakrát oficiálně zavedli, ale rozhodl jsem se nevymáhat je, protože Petr se Škrabym by platili několika set korunové částky, což nechci. A tak se budu dál snažit krůček po krůčku vychovat z našich hráčů (z nichž většina už je na prahu dospělosti!) slušné lidi se smyslem pro osobní zodpovědnost a se schopností postavit se problémům čelem, případně přiznat svoji chybu. Zatím ten pocit stále nemám..

Každopádně z výše zmíněných důvodů (malý a hlavně neurčitý počet hráčů) vypadala skladba tréninků poněkud jinak, než v loňské sezoně - zatímco loni jsme se mohli soustředit na týmovou hru, principy založení útoku i opravdové herní situace na velké brány, letošní tréninky byly zaměřeny výhradně na rozvoj individuálních schopností - a to zejména vedení míče, převzetí míče, hra 1 vs 1 a hledání volných prostor, ve kterých mohu míč dostat (v čemž máme všichni do jednoho stále obrovské rezervy). Nepřestali jsme také v práci na rychlosti a koordinaci pohybů - což jsou dovednosti, bez kterých se fotbalista jednoduše neobejde. Trochu upozaděn byl nácvik přihrávek (dlouhých i krátkých), kondice a zakončení (ani jedné z 28 tréninkových jednotek se neúčastnil brankář - pokud nepočítám Vaška, se kterým jsme ale počítali na jinou pozici) - a jak už jsem psal výše, veškerých týmových dovedností. Z toho také vyplývá, že jen těžko mohu hodnotit týmové výkony v průběhu sezony, jelikož ty byly výhradně dílem improvizace a souběhu individuálních schopností jednotlivců - nikoli nacvičených týmových akcí. Proto teď na závěr krátce zhodnotím každého z hráčů:

  • Pokrok zaznamenali: přirozeně ti s nelepší tréninkovou účastí, ale zároveň i největší pílí!

Vít Vlasák     - 36 tréninkových jednotek (+6 s dorostem), 13 zápasů: 0 gólů + 1 asistence

                     - zlepšení v důrazu, čtení hry a rychlosti. Stejné dovednosti je ale třeba neustále vylepšovat. Výrazné zlepšení v práci s míčem (tímto se dostal na úroveň průměrného stopera okresního přeboru). Výborná fyzička. Nedostatky: komunikace, řízení obrany, podpora útoku (nevyužití fyzické kondice).

Kos Roman - 37. t. j., 12 Z: 1+2

                     - vynikající práce s míčem - při nácviku bez soupeře nejlepší z týmu (souvisí s koordinací nohou, v čemž je také nejlepší). Jeden z nejlepších v pohybu bez míče. Nedostatky: špatné krytí míče, důraz v osobních soubojích, schopnost přenést dovednosti z tréninku do zápasu.

Bláha Tomáš - 29 (+5), 14 Z: 2+9

                     - v podzimní části sezony nejlepší hráč týmu (odehrál i 2 celé zápasy za dorost). Nadstandardní rychlost, vedení míče i technika. Nedostatky: výběr správného řešení situací, předvídavost (toho jsem si nejvíce všiml v posledním zápase dorostu), zakončení (dlouhodobě).

  • Na stejné úrovni zůstali:

Havrlík Miroslav - 26 (+2), 12 Z: 4+8; navíc střídavý start v Neratovicích

                          - možná hrálo roli přílišné vytížení (Pšovka + Nera), možná ho svazovala kapitánská páska - každopádně nebyl v druhé půli sezony v dobré formě. Spousta chyb, špatné řešení situací a hlavně menší bojovnost a zaujetí (v trénincích i zápasech), než v minulých sezonách. Tak jako tak, fotbalovostí stále patří k nejlepším v soutěži a věřím, že to na jaře předvede - chce to jen soustředit se maximálně na svůj vlastní výkon, namísto výkonu spoluhráčů, protihráčů, či rozhodčích. Nedostatky: rychlost, síla.

Škrabal Jan - 25 (+2), 10 Z: 3+4

                        - záblesky geniality (přihrávky za obranu - např. proti Mělníku), ale také spousta technických chyb. Co zlepšit: 100% koncentrace po celou dobu hry - nikdy nic nevypustit. První dotyk s míčem, přihrávka: zde to není vůbec zlé; vím, že to umí - jen prostě v zápase chybí klid a z toho plyne spousta zbytečných chyb. V posledních týdnech výrazné zlepšení v přístupu i výkonech (ve Velvarech byl i kapitánem), doufám, že to bude pokračovat!

Adámek Petr - 26, 11 Z: 0+1

                      - nevyrovnané výkony, jednou výborný důraz, podruhé babička s nůší. Skvělá tvrdá střela (což bohužel na pozici obránce příliš nevyužije). Zlepšení v práci s míčem. Nedostatky: fyzička, reakce na hru (!), odvaha hrát s míčem (i přes zlepšení v jeho ovládání)

Švec Martin - 23, 11 Z: 0+0

                     - na úroveň krajské soutěže to zatím nestačí - to se také projevuje na statistikách i na počtu odehraných minut. Zlepšil se v práci tělem - pokrytí míče. Odehrál výborný zápas v Neratovicích. Nedostatky: rychlost, ovládání míče, zaujetí pro hru (!)

Pudil Jakub - 19 (+mladší), 11 Z: 1+1

                    - vynikající fotbalista - vyniká zejména v individuální práci s míčem: zpracování, vedení, klička (dokáže pracovat tělem, naznačit a udělat tak kličku i hráči, který je rychlejší). Nejlepší z týmu v dynamické obraně. Nedostatky: náladovost (!!!) - vše ostatní souvisí právě s touto vlastností. Málokdy je průměrný - buď nejlepší na hřišti, nebo úplně nepotřebný (bez zaujetí, bez obrany i bez útoku). Má potenciál na to, aby byl nejlepší vždy. Zatím to ale nenaplňuje - i proto, že si jen málokdy nechá poradit.

Kalfiřt Roman - 11 (+3), 9 Z: 7+2

                       - odehrál toho s námi v této půlsezoně málo, takže žádné zlepšení nepozoruji. Už delší dobu výborná střela, dobrá práce s míčem. Vynikající zápas v Bělé, kde sám zařídil bod. Dále na něj bohužel nenavázal. Nedostatky: Fyzička (!!!) - od té se odvíjí slabší nabídka pro míč a hooodně slabá obranná činnost.

Svojš Marek - 11, 6 Z: 0+0

                    - jediný z nováčků v týmu. Vyniká skvělou rychlostí (po Tomovi druhý nejrychlejší hráč týmu). Po počátečním ostychu se začíná oťukávat a začíná být silnější v osobních soubojích. Velmi rychle se zlepšuje i v práci s míčem. Nedostatky: Právě práce s míčem (hlavně dokázat využít to, co se naučí v tréninku), využití své rychlosti...a hlavně: zatím strach z chyby a z toho pramenící schovávání se za protihráčem. Ale věřím tomu, že to do konce sezony zmákneme!

Feix Jan - 9, 7 Z: 0+0

               - velmi dobrá práce s míčem, nahrávka a hlavně předvídavost (v tomto nejlepší z týmu). Nedostatky: Rychlost, síla celého těla

Horáček Vít - 0, 7 Z

                   - na tréninku jsem ho neviděl, takže nehodnotím. V zápasech velká jistota v bráně.

Čížek Václav - 5, 12 Z: 17+4

                    - pro mě obrovské překvapení: rychlost + chladnokrevné zakončení -> jednoznačně nejlepší střelec týmu.

Navrátil Jakub - 5, 12 Z: 0+0

                       - výborný důraz a poziční hra - proto taky odehrál většinu zápasů na pozici krajního obránce v zákl. sestavě.

Eder Roman - 2, 9 Z: 0+0

                    - naděje do budoucna - v zápasech, které odehrál, ale naplno ukázal své přednosti: rychlost, důraz a dobrou rozehrávku.

Všichni Cítovští navíc vnesli do našeho týmu něco, co nám pořád chybí: a to maximální bojovnost.

________________________________

A víc nás nebylo: Aspoň jednou si s námi zahráli i úplně všichni kluci z mladších, za což jim děkuju a doufám, že je to bavilo! Mám je samozřejmě taky zapsané, ale spočítám to až po skončení celé sezony. :) Ještě na tomto místě chci ale vyzdvihnout Káju, který se ve všech zápasech za nás ukázal ve výborném světle - vyčníval zejména dravostí, bojovností a tím, že nebyl líný na krok.

Zhodnotil bych tedy tak, že postavení v tabulce odpovídá našim výkonům a možnostem. Zároveň jsem si ale myslel, že jsou hráči obecně schopni lepších individuálních výkonů. Zimní přestávka se v našem případě vlastně nekoná, neustáváme v tréninku, a tak věřím, že do jarní části nastoupí mnohem lepší hráči, než kteří končili část podzimní.