FK Pšovka - SK Slavia Velký Borek 4:1 (4:0)

19.10.2013 17:15

V zápase 9. kola jsme na domácím (doslova) poli přivítali místního rivala, Slavii Velký Borek. Po minulém zápase v Kosmonosech proběhla veliká bouřka a všichni jsme doufali, že po kvalitních trénincích v týdnu předvedeme dobrý výkon i proti soupeři, který se po 8. kole nacházel v tabulce na 9. místě se ziskem 7 bodů a skóre 13:20.

 

Vyběhli jsme tentokrát v základní sestavě
                        Žemla
Petr                  Bláža                Kerry

Honzik    Škraby        Tomáš      Messi 

                        Havran
                Miřák        Kalfa

Na střídačce byli připraveni Zdeněk, Víťa, Něma, Romča a Kuba, kteří si zahráli druhé půlky obou poločasů (a Romča už od cca 5. minuty, kdy se v souboji nakopnul Tomáš). Chyběli Mates (poraněné tříslo) a Martin (angína). Takže máme 16 hráčů, to už je pěkné číslo. Naopak soupeř přijíždí pouze s devíti hráči do pole (z toho třetina dívek), kapitán si dává předzápasové cigárko na protažení plic a po bojovém pokřiku se jde na věc.

 

První půle přináší po dlouhém čekání opravdu radost. Informaci o počtu hráčů soupeře se nám podařilo před kluky utajit, a tak ani nenastupujeme moc namistrovaně a s myšlenkami na jednoduché vítězství. Od začátku hrajeme týmově (už nejsme jako leklé ryby, promluvíme, povzbudíme se...a Šony dokonce tvrdí, že i Bláža promluvil - já jsem to bohužel neslyšel) :) - a hlavně hra se tváří konečně jako fotbal! Od obránců po zemi rozehráváme na střední záložníky, ti (hlavně Havran) přesně rozdělují do křídel, nebo jdou sami do zakončení. Takhle se už ve 3. minutě rodí první gólová akce, kdy si Messi výborně z levého křídla nabíhá, dostává přihrávku od Havrana (myslím), zkušeně podél gólmana zakončuje a prvním gólem v sezoně protrhává střeleckou smůlu. Už v 5. minutě je to po podobné akci 2:0, skóruje Miřák. Zakončení je pěkné, po zemi k tyči, je hezké vidět, že se věci z tréninku taky čas od času objeví v zápase. I nadále jsme lepší, aktivní, v pohybu, soupeře na dostřel Žemlovy brány nepouštíme, obrana hraje spolehlivě. V 18. minutě prostřídáváme sestavu a kluci z lavičky si vedou taky výborně - Zdeněk vyslal 2 jedovaté střely, se kterýma měl gólman hodně práce, ale bohužel si nakonec poradil. Jsme svědky i dosud nevídané věci - Víťa se s balonem dostal na dostřel brány! Bohužel ale na hranici vápna volí místo střely kličku, o míč přichází a odmítá tak možnost stát se slavným. Ještě před poločasem přidáváme další 2 góly - Havran z hranice vápna krásnou střelou k tyči a Miřák (ten gól si bohužel moc nevybavuju). Poločas tedy končí za stavu 4:0 a trenéři mají radost, hra se nám opravdu líbí.

 

Do druhé půle chceme nastoupit stejně, ale vůbec se to nedaří - možná se kluci konečně dozvěděli, že soupeř hraje v oslabení, nebo je to prostě přestalo bavit. Pohyb není zdaleka takový, jako v první půli, chuť po vstřelení gólu se vytratila. Pořád soupeři nepůjčujeme míč, ale s jeho obranou postavenou na vápně si nedokážeme poradit. Přizpůsobujeme se a taky přestáváme běhat, k tomu se logicky přidává i nekvalita - vždy se hůř přihrává hráči stojícímu, než tomu, který je v pohybu. Dostáváme se pouze ke střelám z dálky, které nejsou moc nebezpečné, hodně přihrávek kazíme, situace začínáme řešit zbrkle a špatně. Ale důvod není v tom, že bychom přes poločas zapomněli hrát fotbal. Všechno se to odvíjí od špatného pohybu a chuti do hry. Když už se dostaneme do vápna, Kerry místo přihrávky levačkou pod sebe volí šajtli do brankáře. Přesně situace, kterou jsme se učili půl čtvrtečního tréninku. Všichni jsou s výsledkem spokojeni, vytrácí se bojovnost, nevracíme se, nemluvíme na sebe. Návrat do Kosmonos, bohužel. Soupeř navíc Žemlovi kazí čisté konto. S jedinou šancí - únikem ze strany - si Žemla ještě poradil, na střelu po odvráceném rohovém kopu už byl ale krátký.

 

Zápas tedy končí výsledkem 4:1 a my jsme po druhé půli opět trochu rozmrzelí. Chtěl bych tu vyzdvihnout Miřáka, který byl celý zápas v pohybu, nabízel se, měl chuť do hry a samozřejmě taky vstřelil 2 pěkné góly - jen tak dál! A Blážu, který dnes hrál s přehledem a situace řešil fotbalově. Je ale pravda, že soupeř hrál prakticky bez útočníků. Naopak nás zklamal Něma. Bohužel, bez tréninku to nejde.

 

Hodnocení týmu: 5,5/10 (1. půle 8/10, 2. půle 3/10)

3. Hvězda: Havran

2. Hvězda: Bláža

Hráč zápasu: Miřák

 

Góly: 3' Messi, 5' Miřák, 25' Havran, 28' Miřák - 67' soupeř