FK Pšovka - SK Mšeno 4:2 (1:1)

30.08.2014 15:44

Po měsíci usilovného tréninku s průměrným počtem 6 zúčastněných jsme se konečně dočkali prvního mistráku. Na úvod nás čekal tým Mšena. Zato já vůbec nevěděl, co čekat od hry naší, natož od soupeře. Náš tým se v novém složení, čerstvě posílen o trojici z Cítova, sešel vůbec poprvé, a tak nám nezbývalo, než se do zápasu vrhnout po hlavě, moc nad tím nepřemýšlet a bojovat. Dále si za nás premiéru odbyl i Dan Mencl z mladších a poprvé po operaci se ukázal i Kalfa. Sestava:

                               Táďa

Kuba (Roman)           Víťa                  Petr

Tomáš           Havran        Fixa (Dan)    Kája

                               Kosák "C"

                 Švecinho (Vašek)    Škraby (Kalfa)    

Po zmatcích s vyplněním zápisu (způsobených mnou), následném dvacetiminutovém zdržení a trošičku nesourodém pokřiku, jsme se konečně dostali na hřiště. Opticky to vypadalo, že máme výškovou a věkovou převahu, pravdou ale bylo, že věkově na tom byly oba týmy podobně - ani ve Mšeně si zřejmě nemohou vybírat. První poločas měl jasně daný průběh a pro diváka musel být hooodně nudný. My jsme drželi míč, více či méně podařeně kombinovali...a soupeř se bránil. To ale dělal velmi zdatně - nebo jsme jen my byli prostě nemohoucní - faktem zůstává, že i přes obrovskou převahu v držení míče, jsme si nevypracovali jedinou pořádnou šanci - naopak klasický nedůraz naší obrany proti rychlému útočníkovi hostí znamenal jeho samostatný únik, a prohrávali jsme 0:1. Naštěstí se nám těsně před závěrečným hvizdem podařilo poprvé a naposledy za poločas překonat pevnou obranu Mšena - Kája se s tím nemazal, vyslal Vaška do úniku, a ten ač stíhán obráncem, udržel si náskok a bezpečně zakončil - 1:1. Naše nemohoucnost v prvním poločase měla 2 důvody - nedokázali jsme dát jediný míč přes vysoko vysunutou obranu soupeře. Naopak, pokud se soupeř zatáhl až na hranici vlastního vápna, byli jsme schopni klidně minutu přihrávat a sólovat dokola, namísto jedné jediné střely. Škoda. A tak panovaly po první půli z našeho výkonu trochu rozpaky..

O poločas jsme si vysvětlili, jakým způsobem je třeba hrát, abychom se mohli prosadit a dotáhnout zápas k vítěznému konci. Hned od začátku se nám to dařilo líp, než v prvním poločase - Škraby tísněn obráncem zprava pálil vedle, další střelu brankář s námahou vyrážel před sebe. Naše převaha se i díky úbytku sil soupeře ještě stupňovala, ale  to bychom nebyli my, abychom si zápas ještě trochu neztížili. Dlouhý míč prošel naši obranou, stejný hráč jako v 1. půli uplatnil svou rychlost, a zase jsme byli o gól pozadu (a to ještě jeden podobný únik hasil Petr skluzem na poslední chvíli). Od té doby už to ale byla jasná záležitost. Šance střídala šanci - 2 největší zazdil Havran, nejprve z prostředka neatakován minul levou tyč a potom zleva levačkou netrefil prázdnou bránu. Do třetice to už ale vyšlo - zpoza vápna se opřel do míče a ten skončil u pravé tyče! Havran ve středu hřiště dál kraloval a sbíral všechny výkopy už zjevně unaveného soupeře. Z toho taky pramenily naše pěkné kombinace (zejména po pravé straně a středem) a góly. Nejprve postupoval Vašek neatakován až na malé vápno, kde se rozhodl, že už není kam pokračovat a poslal míč do sítě. A pak náš nový Cítovský střelec uzavřel hattrick, když hlavou uklidil do brány centr zprava. Za zmínku stojí ještě Kalfova šance, který přestřelil branku z malého vápna (kdoví jestli). Na chlapech už by se řvalo "zahoď kopačky do Baraby a běž hrát ping-pong!" :) Jo a taky jsme mohli kopat 2 penalty po (asi)faulech na Káju a Kosáka. No, nedá se nic dělat..

Celkově k výkonu: jsem spokojen s rozehrávkou obrany a brankáře - nekonalo se žádné zběsilé zakopávání do autů, bylo vidět, že chceme hrát fotbal. Vypadalo to dobře, pravdou ale je, že jsme nebyli skoro vůbec napadáni. Uvidíme, jak se s tím popereme v dalších zápasech. Naopak nedůraz v obraně pokračuje i nadále - ze 3 útoků šel soupeř 2x sám na bránu. A to jsme ještě měli štěstí v prvním poločase, kdy asi 120 cm vysoký útočník soupeře hlavičkoval (!) těsně vedle naší tyče. To se prostě MUSÍ zlepšit - když soupeři darujeme v každém zápase 2 góly zadarmo, bude se vyhrávat jen velmi těžko. V záloze jsem vcelku spokojen - samozřejmě vady na kráse ale najdu - pořád zbytečně předržujeme míč, místo hledání volného prostoru kličkujeme veprostřed proti x hráčům. Tomášovi konkrétně to dneska vůbec nešlo (hlavně 1. poločas) - ale to se dalo po týdenní nemoci tak trochu čekat. Nevadí, v dalších zápasech to bude lepší! Pochvala všem ostatním členům zálohy z mladších žáků - Kája, Fixa, Dan i Kosák ukázali, že mohou se staršími hrát úplně v pohodě (no, my už to vlastně víme dávno) a Havran si odvedl taky svůj vysoký standard, škoda jen neproměněných šancí. Útok hrál dnes v úplně novém složení - bylo vidět, že se budeme muset trochu sehrát, aby to fungovalo, ale věřím, že se nám to brzy povede a začneme si vytvářet víc šancí i střílet víc gólů, než dnes. Vašek ukázal, že bude velkou posilou a ostatní kluci - Škraby, Kalfa i Švecinho - si také zaslouží pochvalu za bojovnost po celý zápas.

Hodnocení týmu: 6/10

Hráč zápasu: Vašek Čížek

2. Hvězda: Havran

3. Hvězda: Petr

Góly: 20' 0:1; 33' 1:1 Vašek (Kája); 42' 1:2; 53' 2:2 Havran (Kosák); 57' 3:2 Vašek (Kalfa); 63' 4:2 Vašek (Havran)