FK Pšovka - SK Benátky nad Jizerou 2:1 (1:1)

26.04.2014 13:32

2. 11. 2013. Datum, které asi nikomu nic neřekne. Co se tehdy stalo? Porazili jsme v derby Mělník. A zároveň to byla bez 4 dnů na půl roku naše poslední výhra. Nevyhráli jsme na turnaji v Libiši, prohráli všech 9 zápasů zimní ligy na Admiře, remizovali v přípravě s týmy okresního přeboru, ze 4 mistráků vybojovali jediný bod za remízu se Mšenem. A kdo by to byl řekl, že se nám povede první vítězství urvat právě proti Benátkám, které se na jaře sice trochu trápí, ale pořád jsou suverénně nejlepším týmem soutěže, což dnes také dokázaly. Nastoupili jsme v sestavě:

                     Žemla

Petr                Víťa            Kerry

Tomáš    Škraby    Havran    Messi

                      Romča

            Něma        Zdeněk (Půďa se v průběhu celého zápasu střídal se Zdeňkem a Romčou)

První poločas byl výborný. Vstoupili jsme do něj aktivně, přistupovali jsme včas k hráčům soupeře, odebírali jim míče, nepouštěli je k jejich hře a v útočné fázi jsme byli rozvážní a kvalitní. Dokázali jsme rozehrát po zemi od brány a dostat se před soupeřovu bránu, všichni do jednoho jsme bojovali - Tomáš u naší lajny byl výborný, Havran uprostřed, s přimhouřením očí i Kerry. Prostě jsme 20 minut byli lepší a z toho taky vyústil náš gól, když Romča ve 13. minutě z nějakých 13 metrů trefil míč přímo k tyči! I po gólu jsme pokračovali dobře, bohužel jsme ve 20. minutě zaspali, míč se dostal za Kerryho, útočník střílel zprava, Žemla vyrazil doprostřed a dobíhající hráč vrátil míč do branky. Další z gólů, které nechci abychom dostávali. Minule jsem vyčítal Petrovi, že u rozehrávky nepřemýšlí, dnes je to Škraby a jeho máchání rukama a reklamování ofsajdu, místo aby zasprintoval a dojel hráče, který nakonec dorážel. Zvednutou rukou ještě nikdy nikdo pomezního nepřinutil zvednout praporek. Jsme zase u toho - soustředit se na hru, na svůj výkon a ne hledat viníky všude okolo. Myslím, že i pan Novák to v kabině o poločas vysvětlil dost jasně :) Po gólu jsme nepřestali hrát, ale bylo vidět, že nám už trochu docházejí síly, a tak začínaly mít Benátky navrch. Bránili jsme ale zodpovědně a soupeře jsme pouštěli jen do střel zpoza vápna, se kterými si Žemla poradil. Naopak jsme si ještě mohli vzít vedení zpátky, když přihrávku za obranu dostal Něma, šel zprava na bránu, ale brankář jeho šanci zneškodnil. A tak se šlo do kabiny za stavu 1:1.

Myslím, že fotbal, jaký se hrál na Pšovce první půli, 1.A třída žáků už dlouho neviděla. Oba týmy byly výborné a nebylo to o tom, kdo udělá chybu, kde míč propadne, nebo kdo ho dál odkopne. Bylo to o fotbalu a o tom, kdo se dokáže hezkou akcí prosadit.

Bohužel, druhá půle už nebyla tak povedená. Benátky přeřadily ještě o stupeň výš, začaly nás vysoko napadat, nedaly nám ani metr místa a my jsme začali panikařit, míče nám uskakovaly a nemohli jsme se vymanit z tlaku soupeře. Nebyli jsme ani schopní dostupovat hráče soupeře a vyvolávat souboje, takže na hřišti existoval jen jeden tým a my to bohužel nebyli. :( Celá druhá půle byla soubojem Benátky vs. Žemla, který Žemla vyhrál K.O. Za druhou půli zlikvidoval spoustu nepříjemných střel z vápna i pár samostatných úniků a když už na dorážku do prázdné brány nestačil, pomohlo mu ofsajdové postavení útočníka (které po zápase vzbudilo zbytečné emoce). (A jednou také pan rozhodčí, který přehlédl kosu Havrana na jednoho z útočících hráčů v rohu vápna - věřím ale, že i s penaltou by si Žemla v dnešní formě poradil). Klobouk dolů, za takový výkon by se nemusel stydět ani Kamil Čontofalský v nejlepších letech :D no a když jsme se jedinkrát za poločas dostali pořádně přes půlící čáru, ukázalo se, jak je fotbal krásný! Ani nevím, jak se podařilo na levé straně Půďovi nebo Messimu? dostat míč do vápna, ale stalo se. Ve vápně si ho posunul Něma na pravačku a ač byl bráněn, dokázal na dlouhou nohu vyslat jedovku směr brána, která se dokutálela k pravé tyči a mohli jsme se radovat z vítězství!

Celkově mám samozřejmě radost z výhry a potěšily mě i maličkosti: hned 3x to byl Romča - gól, krásné zpracování výkopu a důrazný souboj v první půli u vlastního vápna. Jen tak dál! Potěšila mě první půle, kdy jsme hlavně zásluhou Havrana s Tomášem (který se bohužel po přestávce úplně vytratil ze hry) předvedli spoustu krásných akcí. Potěšil mě výkon Půdi, který neohroženě lítal mezi protihráči a přidal k tomu i fotbalovou kvalitu - no prostě každý měl dneska světlé okamžiky. I Něma předvedl mnohem víc, než v minulých zápasech a znamenal pro obránce soupeře pořádné nebezpečí. Z druhé půle jsme ale zjistili i spoustu nedostatků (hlavně hra pod tlakem), které si řekneme v pondělí na tréninku a budeme pracovat na jejich odstranění.

Hodnocení týmu:

1. poločas 10/10

2. poločas: 5/10

3. Hvězda zápasu: Havran

2. Hvězda: Romča

Man Of The Match: Žemla

Góly: 1:0 Romča, 2:1 Něma

ŽK: Messi, který může být rád, že to nebyla rovnou červená :D