FK Pšovka - SK Bělá p. Bezdězem 5:0 (2:0)

04.04.2015 12:46

Krásné slunečné počasí, zelené tráva, kulatý balon...co víc si od sobotního rána přát? Navíc k nám dnes přijel oblíbený a vyrovnaný soupeř z Bělé, nafasovali jsme od paní správcové poprvé naše krásné nové dresy a vyběhli (až na házenkáře Vítka s Půďou, kteří se účastní mezinárodního turnaje v Praze) v kompletní sestavě. Premiéru si v naší brance odbyl Honza Vaculík, u kterého se nám podařilo na poslední chvíli dotáhnout hostování z Velkého Borku.

                          Honza

Kuba                    Víťa                Petr

Marek (Kája)    Tom    Havran    Romča (Švecíno)

            Škraby    Kosák    Váša

Žádný velký taktiky do zápasů už nevymýšlíme a jdeme do toho s cílem užít si zápas na maximum a předvést naplno své schopnosti. Dnes jsem byl opět potěšen naším nástupem do utkání, kdy jsme si hned v prvních dvou minutách vytvořili dvě velké šance. Poté ještě unikal Škraby, stihnul míč před vybíhajícím brankářem, který ho srazil, ale penalta se nepískala (no, stejně by se k ní z našich asi nikdo nehrnul...). V další velké šanci Kosák mířil z pár metrů nad branku po přihrávce zprava. V dalším průběhu si ale mířidla srovnal a dvě podobné situace proměnil v gól. Ale popořadě: poprvé se prosadil ve 14. minutě Škraby, který ukázkovým důrazem přetlačil obránce a dotlačil do odkryté brány Vaškovu vyraženou střelu. O 5 minut později se prosadil opět Škraby přes obránce na pravé straně, našel před brankou Kosáka, ten se podruhé už nemýlil a zvýšil. Stavem 2:0 také první poločas (pouze 30 minut dlouhý, mimochodem) skončil. My jsme mohli být s výkonem spokojeni - hráli jsme rychle a účinně. Od obránců chodily míče po zemi na záložníky, kteří se snažili zapojovat do hry útočníky. Viděli jsme mnoho pěkných průnikových přihrávek a stejně tak pěkných náběhů od útočníků, kteří se dnes až na 2 výjimky nenechávali nachytat v ofsajdové pasti. Skoro to začíná vypadat, že se v trénincích opravdu něco učíme :) Ale nebudu říkat hop, protože jsme ještě ani zdaleka nepřeskočili. Pravdou ale je, že až na drobné taktické chyby a občasnou lenost na krok, vypadala naše hra pěkně. Na šance bych odhadl stav v poměru 10:1. Soupeře naše obrana pustila k jedné výrazné šanci, kdy útočník postupoval zleva sám na naši branku - naštěstí ale minul zadní tyč. Naše dvacetiprocentní úspěšnost tak nějak odpovídá tomu, nakolik kvalitní je naše zakončení.

Do druhé půle jsme chtěli pokračovat v kvalitním výkonu a potěšit našich pár věrných fanoušků. To se nám zpočátku dařilo - pokračovali jsme v rychlé hře, a přestože soupeř začal rychleji a důrazněji napadat, dokázali jsme se s tím (často s větší či menší dávkou štěstí) vypořádat. Do 10. minuty jsme přidali další 2 góly a o výsledku bylo rozhodnuto. Nejprve po nejhezčí akci zápasu a krásném rychlém protiútoku Tom vymíchal posledního obránce a ze 6 metrů se mohl brankáře zeptat, kam to chce. Potom se po dalším Vášově průniku zprava a přihrávce před branku Škraby netrefil do míče tak krásně, že ho připravil Kosákovi na zadní tyči. Ten osvědčil dobrý postřeh a hladovost, dostal se ke skákavém míči dříve, než jeho obránce a zvýšil na 4:0. Potom se ale naše hra začala trochu rozpadat - zřejmě za to mohla ztráta koncentrace spolu se zlepšenou hrou soupeře. Každý si chtěl zkusit kličku (čemuž se nebráním, pokud je to ve prospěch týmu - tenotkrát šlo ale často o totálně nesmyslné pozice), což samozřejmě nefungovalo. Přestali jsme s aktivním napadáním, soupeř měl najednou pro svou hru více místa. Když se k tomu přidalo prostřídání v závěru, kdy se na plac dostal i Švecíno (tentokrát opět na své obvyklé pozici v útoku nahradil Vášu, kterého jsem chtěl aspoň trochu pošetřit na odpolední zápas Cítova proti PTZ), hra se přesunula více na naši polovinu hřiště. Několik situací jsme zvládli uhasit na poslední chvíli, jedna velká šance skončila opět střelou vedle a nebezpečím byly také rohy soupeře (zde nám ale pomohla výšková převaha a paradoxně jsme po jednom z nich v poslední minutě vstřelili gól po Škrabyho úniku od vlastního vápna sám na gólmana). Celkově se hra ve druhé půli vyrovnala a už jsme zdaleka nebyli tak dominantním týmem. I když jsme si i nadále vytvářeli více šancí, šlo vesměs o akce náhodné a navíc jich bylo málo...důvod je jednoduchý: uspokojili jsme se a přestali běhat (nebo už jsme nemohli). Ale to bych asi už chtěl moc, abychom hráli 70 minut ve vysokém tempu...

Celkově šlo o oboustranně pěkný a férový zápas, ve kterém jsme měli fyzickou (velkou) i fotbalovou (mírnou) převahu a zaslouženě jsme zvítězili. Těším se na další utkání a na podobné (nebo ještě lepší?) výkony. Gratuluju Honzovi k první nule ve svém první zápase za Pšovku - celý tým se sice podstatnou část druhé půle urputně snažil nulu mu zkazit, Honza se ale nedal a vychytal si jí. :)

Hodnocení týmu: 8/10

Hvězdy utkání:

1. Škraby

2. Tom

3. Všichni ostatní

Góly:

14' Škraby (Váša)

19' Kosák (Škraby)

41' Tom (Váša)

45' Kosák (Škraby)

70' Škraby (-)