FC Mělník - FK Pšovka 5:2 (2:1)

25.10.2014 16:47

V předposledním podzimním kole nás čekala pořádná výzva - zápas na hřišti našeho městského soupeře, který dosud neztratil ani bod. Samozřejmě, my jsme chtěli být ti první, komu se to podaří, realita byla ale bohužel jiná.. Sestava:

                                Táďa

Kuba                        Víťa                        Petr

Půďa (Romča)    Havran    Škraby         Fixa (Kája)

                               Tomáš

                        Vašek       Kosák (Áda, Marek)

Opět nebudu příliš hodnotit jednotlivé akce a góly, zaměřím se na naší hru. Jsem zklamaný, protože jsme (opět) nepředvedli výkon, jaký bych si představoval. V každém zápase (i v tomto) se v naší hře objevují záblesky opravdu pěkné hry. Nejde ani tak o samotnou kvalitu, jako o chuť hrát a pohyb bez míče - když se tohle sejde, dá se i drobná nepřesnost bez problémů vyřešit. V tomhle zápase takových momentů mohlo být cca 10 - vyplynulo z toho 6 našich dobrých šancí a další nedotažené akce. Na šance jsme se nakonec soupeři vyrovnali, ale na to se nehraje. Na góly jsme totiž jasně prohráli a herně taky. Záblesků bylo totiž příliš málo na to, aby vykompenzovaly naprosto příšernou obrannou hru celého týmu. 

Chybělo nám úplně všechno - chytrost, komunikace, důraz. Nebyli jsme si schopni přebrat hráče, zajistit se. Většinu soubojů jsme prohrávali. Obránci nechávali útočníkům soupeře až neuvěřitelně mnoho prostoru. Záloha nebyla schopna (a hlavně ochotna!) pomoci obráncům včasným doplněním hry a návratem za balon. Když se nám podařilo zoufale míč odkopnout, zůstávali jsme zalezlí na vlastním vápně a čekali až se na nás povalí další útok...no prostě hrůza. Tím hůř, že hráči soupeře taky nebyli žádní Ronaldinhové a bohatě na nás stačil jediný z nich. Přišel pár minut před výkopem, obul kopačky, cca v 10. minutě nastoupil, dal 2 fíky a šel zase střídat. Jednoduché. Proti nám kdyby nastoupil Pepa Gabčo ve svých žákovských letech, tak nám dá 8 gólů za poločas a ještě nám stihne všem vynadat a pokopat nás. I přes to všechno jsme dlouho drželi nadějný stav, bohužel jsme ale neprojevili dostatečnou vůli ani poté, co jsme vstřelili branku. Zkrátka dnes vyhrál tým, který ze sebe vydal více sil a vyhrát chtěl. To je sice spravedlivé a chodí to tak, mě ale mrzí, že my jsme nebyli tím týmem, který se fotbalem baví a chce vyhrát.

Abych se podíval trochu blíž na individuální výkony: nemůžu čekat zázraky, protože tým, který netrénuje, nemůže vyhrávat proti soupeřům podobné síly a už vůbec ne hrát pěkný fotbal. Ještě víc mě ale mrzí naše netýmovost a neochota bojovat za Pšovku a to zejména od těch nejstarších, kteří mají tým táhnout. Dneska toho totiž na hřišti suverénně nejvíc nechali Cítovští kluci - Vašek pouze s minimální podporou ostatních po celý zápas proháněl soupeřovu obranu a podařilo se mu vstřelit obě naše branky a Kuba v obraně po celý zápas bojoval, podstoupil spoustu soubojů a zachránil mnoho situací. Z těch, kteří chodí pravidelně trénovat, bych ještě vyzdvihl Toma, který měl mnoho kvalitních ofenzivních akcí, bohužel ale směrem dozadu ze sebe taky nevydal vše. Snažil se i Havran, ale od kapitána mužstva očekávám jiný přístup - zejména mě vytáčí situace, kdy několikrát vynadá svým spoluhráčům - ať už za to, že nenahráli, nevyhráli souboj, nebo neodkopli a hned vzápětí sóluje středem do 4 protihráčů, ikdyž může pohodlně přihrát vedle stojícímu kamarádovi (a samozřejmě o míč přijde)...Hra Víti s Petrem byla taky žalostná..byl to styl "stará garda" - v klidu si zpracuj, otoč se, rozeběhni se a pak tě budu bránit...a ono i to bránění bylo oproti Kubově bojovnosti a tvrdosti spíše parodií. Když se nakonec (opět) nedohodli, málem se srazili a balon si s klidem skákal dál k naší brance, chtělo se mi plakat. No a ještě mě teda udivil třetí gól v naší síti a náš stoper Škraby koukající na něj od půlicí čáry. Dost dobře nechápu, jak můžeme chtít s tímhle přístupem hrát hezký fotbal a bavit se jím.

Ale na druhou stranu, abych pořád jen nekritizoval, chci maximálně pochválit všechny kluky z mladších žáků! Táďa v brance podal vynikající výkon, škoda jen pokažené rozehrávky v úplném závěru, kdy se nechal zblbnout několika protichůdnými pokyny a nahrál přímo na kopačku soupeři. Výborný výkon podali i ostatní - Fixa, Kosák, Romča, Áda (jen škoda, že tam ze dvou šancí nepadl gól). Speciální pochvalu pak mám pro Káju a Marka (to už je sice náš starší žák, ale přeci jen, je s námi teprve krátce), kteří hráli opravdu skvěle - bojovali a přidali i kvalitu. Z toho mám opravdu velikou radost, jen tak dál, kluci! A ještě slovo na závěr k tomu poslednímu, o kom jsem se v tomhle hodnocení ještě nezmínil: Půďa bohužel dokázal už během prvního poločasu zápas sám sobě znechutit, takže místo pěkného fotbalového odpoledne to bylo odpoledne prosezené v mrazu na lavičce. Škoda...

Hodnocení týmu: 5/10

Hvězda zápasu: Táďa

2. Hvězda: Kája + Marek

3. Hvězda: Tomáš

Góly: Vašek na 2:1 a 4:2