FC Lobkovice - FK Pšovka 5:0 (2:0)

31.05.2015 22:02

Tak je to tady, konečná, vystupovat! Poslední mistrovské utkání tohoto týmu pod mým vedením. I když...on to zase až tak moc můj tým dnes nebyl. Ze 13 hráčů jich plných 11 bude moct za starší žáky nastupovat i v dalších dvou (někteří i třech) letech. Děkuji tímto téměř kompletnímu týmu mladších žáků (včetně trenérů), díky jejichž ochotě pomoci jsme mohli tento poslední zápas v soutěži vůbec odehrát.

                        Vítek

Hrstič        Romča        Víťa "C"    Táďa

Dan        Kosák        Půďa        Marcel

             Áda        Švecíno

Na střídačce začínali Fixa (kterého jsem v úvodu šetřil kvůli bolavé patě, ale který potom většinu utkání odbojoval na hřišti) a náš nejmladší člen Kubík Havel, ročník 2004, který zejména ve druhé půli, když se na hřišti trochu rozkoukal, ukázal, že je to fotbalista a kolohnát, který ho bránil si ještě teď musí rozplétat nohy. :) Jinak celý zápas na hřišti odehráli Vítek, Hrstič, Táďa, Půďa a Víťa, zbylých 8 kluků se více či méně pravidelně střídalo. Velká pochvala pro bráchu, který ač ne ve stoprocentním zdravotním stavu a i přesto, že hned po zápase odjížděl na školu v přírodě, byl ochoten klukům (na rozdíl od jiných našich hráčů) pomoct. Všem mladším šel příkladem a i přes některé ne úplně dokonalé zákroky (viz přímák asi 16 metrů vedle a 4 metry nad soupeřovu branku a rozehrávka přímo na nohu jedinému útočníkovi čekajícímu před vápnem) odvedl výborný výkon a přispěl tak k tomu, že jsme i přes prohru zanechali z mého pohledu velmi dobrý dojem.

Samozřejmě, nemohli jsme čekat, že soupeře přehrajeme - vždyť my jsme nastoupili pouze se dvěma hráči ročníku 00 (přičemž Švecíno, při vší úctě, dnes posilou nebyl) a žádným 01. Naopak soupeř měl patnáctičlenný tým složen rovnoměrně z hráčů ročníků 00 a 01. Zajímavé, zřejmě v Lobkovicích dělají něco lépe, než my na Pšovce...

Popravdě a bez mučení přiznávám, že jsem nečekal, že to kluci zvládnou. Přeci jen, v posledních zápasech hrála většina kluků (ať malých nebo velkých) velmi špatně. Dalším negativem bylo, že starší hráči v minulých zápasech mladé jen velmi málo zapojovali do hry - a dnes měla hra stát jen na nich. No každopádně, byl jsem skeptický. Kluci mě ale velmi mile překvapili. Zejména musím pochválit Vítka, Romču, Kosáka a Půďu - tito čtyři by měli být svým věkem i kvalitou přirozenými vůdci mužstva pro příští sezonu (a tedy i v dnešním zápase). Nevěřil jsem, že to zvládnou, ale zvládli výborně. Zvlášť Půďa se překonával, KONEČNĚ zahrál na hranici svých fyzických i fotbalových možností a byl jednoznačně nejlepším hráčem na hřišti. K němu se po chvíli přidali i Romča s Kosákem, a tak jsme minimálně uprostřed hřiště hráli s Lobkovickými vyrovnanou partii. Vítek v brance zase k několika skvělým zákrokům přidal i výbornou rozehrávku. Pochvalu mám ale i pro všechny ostatní - ti sice nebyli tak dominantní, i přesto se ve hře každého z kluků objevilo mnohem více toho dobrého, než špatného. Výsledek byl tedy takový, že kluci hráli jednoduše a přitom pěkně - to, co nám v minulých zápasech zoufale chybělo. Jednoduchá krátká přihrávka na volného spoluhráče a pohyb znovu pro míč, to stačí, není to tak těžké.

I přes veškeré chválení jsme bohužel za celé utkání nedokázali vystřelit na branku (šance k tomu byly, ale my jsme byli dnes na všech postech výškově, váhově i rychlostně slabší a bez vyhraného souboje se prostě k bráně dostává těžko) a soupeř byl jasně lepší. Výsledkem ani předvedenou hrou jsme však ostudu rozhodně neudělali. Dokonce mám velikou radost, že zejména Půďa a Kosák se i proti mnohem větším klukům nebáli a byli úspěšní v soubojích 1 na 1. Navíc všichni kluci nasbírali cenné zkušenosti pro příští sezonu, kdy už si budou muset poradit v soutěži starších žáků úplně sami, a tak panuje z mojí strany spokojenost.

Takže děkuji všem hráčům za příjemný fotbalový zážitek. Mistráky máme za sebou, ještě ale nekončíme. V plánu jsou dva turnaje, při kterých doufám důstojně zakončíme naši společnou dvouletou snahu.